Duygusal zeka nedir ve neden önemlidir?
Duygusal zekayı geliştirmenin yolları nelerdir?
Duygusal zeka (duygusal bölüm veya EQ olarak da bilinir), stresi azaltmak, etkili iletişim kurmak, başkalarıyla empati kurmak, zorlukların üstesinden gelmek ve çatışmayı yatıştırmak için kendi duygularınızı olumlu şekillerde anlama, kullanma ve yönetme yeteneğidir.
Duygusal zeka daha güçlü ilişkiler kurmanıza, okulda ve işte başarıya ulaşmanıza, kariyer ve kişisel hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca duygularınızla bağlantı kurmanıza, niyetlerinize göre hareket etmenize ve kişisel hedefleriniz hakkında bilinçli kararlar almanıza da yardımcı olabilir. Bu nedenle büyük önem taşımaktadır.
Bu nedenle toplumların birlikte yaşadıkları farklı din, dil, ırk ve cinsiyetten insanları anlama ve onlara yardımcı olma konusunda duygusal zekâlarını geliştirmiş olmaları gerekmektedir. Bu gelişim aşağıdaki adımlarla gerçekleştirilebilir.
Duygusal Zekanın Yedi Bileşeni;
Öz farkındalık
Kendimizin farkında olduğumuzda, güçlü ve zayıf yönlerimizin yanı sıra durumlara ve insanlara nasıl tepki verdiğimizi de biliriz. Bu bilgi, sınırları belirlememize ve başkalarıyla olan etkileşimlerimizi kendimize özgü bir şekilde yönetmemize yardımcı olabilir. Ayrıca, kendimizi iyi tanıdığımızda, karşımızdaki kişiyi ve bir konuşmada ne aradığını daha iyi anlayabildiğimiz için daha etkili iletişimciler olabiliriz. Son olarak, kendimizin farkında olarak, kendimizi ve yaşamlarımızı bizim için anlamlı olacak şekilde geliştirmek için çalışabiliriz.
Öz yönetim
Öz yönetim, kişinin hayatının sorumluluğunu üstlenmesi ve kendisini etkileyen kararlar alması sürecidir. Kişinin kendi refahı için proaktif ve sorumlu olmasıyla ilgilidir. Öz yönetim, hedefler belirlemeyi, bu hedeflere ulaşmak için harekete geçmeyi ve yol boyunca ilerlemeyi izlemeyi içerir. Aynı zamanda esnek ve uyarlanabilir olmak, kişinin hedeflerine ulaşmak için planlarını gerektiği gibi ayarlaması anlamına gelir.
Öz düzenleme
Kendilerinin farkında oldukları için, duygusal açıdan zeki insanlar duygularını düzenleyebilir ve gerektiğinde kontrol altında tutabilirler.
Motivasyon
Yüksek duygusal zekaya sahip kişiler aynı zamanda yüksek motivasyona sahip olma eğilimindedir, bu da onları daha dirençli ve iyimser yapar. Zor zamanlarda bile hayattan keyif almanın yollarını bulurlar ve her zaman kendilerini geliştirmenin yollarını ararlar. Bu da onları hayatlarının her alanında daha başarılı kılar.
Empati
Empati ve şefkat sahibi insanlar diğer insanlarla bağlantı kurmakta daha başarılıdır. Olayları diğer insanların bakış açılarından görebilme yeteneğine sahiptirler ve bu da karşılıklı anlayış ve saygıya dayalı ilişkiler kurmalarını sağlar. Empati ve şefkat sahibi insanlar ayrıca diğer insanların duygularıyla kolayca ilişki kurabilir, bu da onları destek ve rahatlık sağlamada daha iyi hale getirir. Son olarak, empati ve merhamet sahibi insanlar daha fedakâr olma eğilimindedir ve başkalarına yardım etmek için kendi yollarından çıkma olasılıkları daha yüksektir. Tüm bu nitelikler, empati ve merhamet sahibi insanları herhangi bir topluluğun en değerli üyelerinden bazıları yapar.
Sosyal Beceriler
Duygusal olarak zeki insanların sosyal becerileri, başkalarını gerçekten önemsediklerini, onlara saygı duyduklarını ve onlarla iyi geçindiklerini gösterir.
İlişki Yönetimi
İlişki yönetimi, müşteriler, müşteriler, ortaklar ve kuruluşun hedeflerine ulaşmasına yardımcı olabilecek diğer kişilerle olumlu ilişkiler kurma ve sürdürme sürecidir. Etkili ilişki yönetimi satışların artmasını, müşteri sadakatinin gelişmesini ve daha yüksek düzeyde müşteri memnuniyetini sağlayabilir.
Duygusal zeka (duygusal bölüm veya EQ olarak da bilinir), stresi azaltmak, etkili iletişim kurmak, başkalarıyla empati kurmak, zorlukların üstesinden gelmek ve çatışmayı yatıştırmak için kendi duygularınızı olumlu şekillerde anlama, kullanma ve yönetme yeteneğidir.
GörüntüleUnutmayın, en zorlu kısım harekete geçmeye karar vermektir! Bu kararı verdikten sonra, gerisi tamamen sebat etmekle ilgilidir.
GörüntüleMake It Stick, öğrenme şeklinizi dönüştürebilecek bilişsel psikolojiye dayalı çığır açan yöntemler sunuyor.
Görüntüle